Menu

Ponedeljek, 12. oktober 2015 od 16:00 do 19:00
Kongresni center Portus, hoteli LifeClass Portorož


Ali smo pripravljeni na spremembe, ki jih prinaša
računalništvo v oblaku?


Računalništvo v oblaku je že nekaj let tema skoraj vseh velikih dogodkov s področja informacijske tehnologije. Vsa večja računalniška podjetja, seveda je Oracle med njimi, so razvila programe in rešitve, ki prodirajo v skoraj vsa področja informatike.

Vodstva organizacij in strokovnjaki odgovorni za strateški razvoj informacijskih se srečujemo z vprašanji kot so:
• Kako, kdaj in s kakšno dinamiko se naj lotimo prehoda v oblak?
• Kako varni so naši podatki v oblaku?
• Kaj, če želim zamenjati ponudnika?
• Kako vpliva prehod v oblak na naše poslovne procese?
• Ali je računalništvo v oblaku primerno tudi organizacije v Sloveniji?


Rešitve v oblaku postajajo dejstvo, ne samo v svetu ampak tudi pri nas inpostajajo del naše ICT realnosti. Računalništvo v oblaku omogoča hitrejše vračilo investicij zaradi manjših stroškov namestitev, aplikacije so že pripravljene za uporabo, ni potrebno dokupovati strojne opreme, implementacije so hitrejše. Omogoča večjo fleksibilnost, večjo avtomatizacijo, lažje vzdrževanje. Plača se samo tisto, kar se dejansko uporablja. Idealen je za tiste, ki uporabljajo več naprav: pametne telefone, tablične in osebne računalnike.

Vsi svetovni ponudniki IKT (med njimi tudi Oracle) so to prepoznali kot strateško smer razvoja. Poleg velikih se pojavlja cela vrsta manjših ponudnikov rešitev v oblaku. Nastajajo nove priložnosti, ki jih izkoriščajo tako veliki ponudniki kot tudi novi igralci trgu, ki vstopajo z inovativnimi rešitvami. Priložnosti in možnosti je ogromno, trg raste z veliko hitrostjo.

Letošnji “SIOUG Leader's Circle” bo posvečen računalništvu v oblaku. Pogovorili se bomo o svetovnih trendih. Predstavniki podjetja Oracle nam bodo razložili svoje videnje in strategijo razvoja. Predstavnik fakultete FRI nam bo podal informacije o tem kaj  vse razumemo pod računalništvo v oblaku in kako načrtovati postopen prenos naše informacijske podpore v oblak. Pomen računalništva v oblaku za slovenski IKT prostor, njihove rešitve in smernice razvoja nam bodo predstavili predstavniki slovenskih podjetij in ustanov (Ministrstvo za javno upravo, Slovenska industrija jekla, Telekom). V pogovoru, ki bo sledil predavanjem, bomo vsi imeli možnosti postaviti vprašanja, predstaviti svoje rešitve in probleme, svoje poglede in izkušnje.

Vsebina

Uvodni pozdrav
Matej Kranjc, SIOUG in Rajko Novak, direktor Oracle Slovenija

Uvodno predavanje: Oracle Cloud, accelerator of Digital Transformation
Pascal Giraud, Oracle Corporation

Širši pogled na računalniški oblak in kako načrtovati postopen prehod v oblak
Prof.dr. Matjaž B. Jurič, FRI Ljubljana

Izkušnje iz Slovenije
Ministrstvo za javno upravo (Jurij Bertok)
Telekom Slovenije (Jakob Korenč s sodelavci s področja IKT projektov in storitev)
Slovenska industrija jekla (Boris Horvat)

Diskusija

 

Po zaključku SIOUG Leader's Circle 2015 so vsi udeleženci vabljeni na družabni večer, ki bo v okviru programa Strokovnega srečanja SIOUG 2015.

 

Dogodek je namenjen vodstvenim kadrom s področja informatike.

Udeležba na dogodku SIOUG Leader's Circle 2015 je možna s povabilom organizatorja – društva SIOUG.

Dodatne informacije: Janez (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041-773-101) ali Elizabeta (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041-799-666).